of

Triptyque defys gravity in São Paulo

Nick Myall
Monday 22 Feb 2016

The limits of robust materials, such as marble and concrete, have been put to the test on this project in Brazil

Triptyque Architecture has just completed a commercial space, Groenlândia, which defies gravity, in the very centre of a chic neighbourhood of São Paulo in Brazil. 

Behind  the  Jacarandá  creepers  and  the  ten metre  high  palm  tree  trunks,  a  block  of  white  marble appears in the middle of a mineral garden. With this project Triptyque wanted to emphasise robust materials, such as marble and concrete and test them to their limits. Groenlândia links together stone and glass, rigidity and transparency, durability and lightness.  

The deck, a large slab of concrete, floats from over nine metres above a block of white marble suspended by two remarkable concrete pillars in the centre of the block. Large transparent windows support  the deck, creating an invisible link with the marble.  The block of stone is pierced by open windows in marble, which creates a paradox between the function and the material. The corners of the stone block are based on aquatic beds sprinkled by Papyrus. Inside, floating stairs lead visitors to the terrace where there are wonderful views of the city. Despite the closed aspect of this upscale neighbourhood of São Paulo, the building, without fences, is in direct contact with the street. Triptyque Architects have succeeded in connecting the private space (the architecture) and the public space (the city).  

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Architecture
Brazil
Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team