of

WAN Mixed-Use 2015 Winner Announced

Nick Myall
Tuesday 26 Jan 2016

Jury unanimously agree on a standout winner

We are thrilled to announce that this year’s winner for the Mixed-Use Award 2015 is Sundboyster Hall II by Dorte Mandrup Arkiteker – Congratulations!

The winner was selected from a shortlist of four projects by an expert panel which included; Grant Brooker, Head of Studio – Foster + Partners, Teresa Borsuk, Senior Partner – Pollard Thomas Edwards and Woman Architect of the Year 2015, along with Paul Monaghan, Director – Allford Hall Monaghan Morris and recent Stirling Prize winner. With a variety of projects entered this year spanning far and wide from across the globe, the experienced jury panel all agreed unanimously that Sundboyster Hall II project was the standout winner.

Located in the district of Ambager, Copenhagen Denmark, this project was built as a visionary solution for building in dense and complicated city environments. It combines a 3-in-1 mix of uses with a grocery store, sports hall and apartments.

All judges were astonished at this particular mix and how the design had been combined within the building. Grant said, “I think this is terrific, I really like it, this is beyond mixed!” 

The ground floor contains a grocery store and an entrance for the sports hall, parking and apartments. A double height glass façade on the second floor ensures pedestrians and neighbours a direct view of the activities in the sports hall. It creates a connection between the building and the surrounding city. The hall is open to the public that spans over two floors and is highly adaptable to various types and sizes of events and sports. Teresa mentioned, “It’s really non-obvious to put a sports hall in the middle, but this works really well.” 

Each of the functions is expressed by a unique use of materials, which is all part of the collective collage. At night the pleated red-gold wooden façade will appear glowing in the escaping lights from the vertical ribbon windows that hit the warm tinted wood. During the day ribbon windows let a pleasant reflected daylight into the building. 12 apartments form the top of the building with an aluminium-covered bay window from floor to ceiling. Each apartment containing its own private atrium and rooftop terrace. The idea was to create a new typology: courtyard houses on the city’s roof. The judges thought this was a strong contender from the beginning with Paul commenting, “I love these modest apartments, stylishly done and original. The project is by far the stand out.”

WAN AWARDS would like to take this opportunity to thank not only this year’s jury panel for their time and valued comments, but also for all those who have contributed to this award by entering. 

Christina Ingram

Awards Coordinator

Key Facts:

Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team