of

The Redpath Lofts

22 Dec 2015

Les Ensembliers have completed a three-floor, 6,000 square-foot residence that unites three adjoining apartments in the Redpath Lofts. The architects and designers successfully tackled the challenge of rethinking the initial dimensions and purpose of the three distinct units, resulting in a coherent new dwelling that embodies the owners’ personality.

“We were able to take this project much further than we had imagined at the start, thanks to the exceptional relationship our clients allowed us to build with them. When it came to defining the new interior architecture and the composition of the different visual ambiances, they were eager to emphasize the industrial character of the former sugar refinery, while giving the space a feel that embodies their approach to life. A marriage of their vision, open-mindedness and personality made it possible to complete this complex project,” said architect Maxime Vandal and interior designer Richard Ouellette, the founding partners of Les Ensembliers.

In joining three separate units in the unique structure, each on a different floor, Les Ensembliers envisioned a coherent new space with a complex personality. “We did not want the new space to be the simple combination of three different units. We also wanted to leverage the visual power of the building’s industrial character, while getting away from the loft logic of the original conversion,” Vandal explained. With that vision in mind, the designers opted for two bold architectural statements, one vertical and the other horizontal. The first is a central opening, creating an atrium linking all three floors and bringing better natural lighting to the third floor. The second is a dynamic axis in the form of a floor raised by three steps, linking the two staircases on the 4th floor and, on the 5th floor, a walkway bridging the living room and guest room.

A marriage of the space’s industrial origins and the occupants’ personality, the interior spaces were built as an interplay of contrasts between raw industrial character and a taste for luxury and urban comfort. In the living room, the angular easy chairs, cut-glass walls and broken lines of the carpet contrast with the rounded cushions and mirror. Soft banquettes are inserted into an industrial-style black metal bookshelf covering an entire wall.

This interplay of references, characteristic of Les Ensembliers’ approach, is also seen in the selection of decorative elements. For example, the veins in the fireplace’s Verona marble inspired the choice of the Japanese painting over the bed. The legs of a chair resemble the spike heels on some of the owner’s shoes. In the bathroom, the walls covered with pennies are a tribute to the discontinued coin. “Each object was carefully chosen for its personality and the way it fits into the whole. Whether you are looking at a vintage frame or a piece of custom-made furniture, nothing is there by chance.”
 

Key Facts

Interior Residential
Interior
Canada

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team