WAN ASIA AWARDS looks to the east

Nick Myall
Tuesday 28 Jul 2015

The WAN Asia Award for the Residential Sector attracted some of the finest examples of recently completed multi-occupancy residential schemes from across Asia

The inaugural WAN Asia Awards were held at an evening reception on Thursday 23 July where the winner of the Asia Residential Sector was announced.

The new WAN Asia Awards programme is built on the success of our long-established WAN AWARDS, and celebrates the inspiring wave of architecture now emanating from the East.

The first in this series of major new awards, the WAN Asia Award Residential Sector sponsored by Duravit and supported by Matsu, attracted some of the finest examples of recently completed multi-occupancy residential schemes from across Asia.

Drinks and canapés were served at the Matsu Furniture Co, No 686 Zhaojiabang Road, Xuhui District, Shanghai, China with the winner being announced as Goodwood Residence, Singapore, WOHA Architects Pte Ltd.  http://bit.ly/1g8cIcK  

Set amidst an enclave of colonial Black and White bungalows just off the prime Orchard/Scotts Road area which provides a 20-hectare backdrop of magnificent conserved trees, the 210-unit Goodwood Residence is conceived as an extension of the Goodwood Hill conservation area. Organised as two 12-storey L-shaped blocks, the 2.5-hectare development frames the view to the hill through an operable tropical facade. 

All blocks are one apartment thick, configured as garden walls that define and enclose a series of courtyards that first draws its residents through an intimately scaled tree-lined boulevard that wraps around a pair of foliage screened tennis courts; leads through a formal cobblestone entrance courtyard featuring a cluster of majestic rain trees, to an expansive central open lawn/ swimming pool. This 100m wide garden visually merges with Goodwood Hill, a strategy which enhances the privacy of the residents while offering excellent views for all towards the greenery. It is the main social space and breathing room of the development, complete with communal facilities including a reading lounge, gym, private function room and pools. Smaller landscaped courtyards branching off the glazed - pergola walkways are further extended into the basement carpark as entry points, bringing natural day light, fresh air and planting into what is often a service area.

Watch out for our winner’s announcement mailer coming soon…

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts:

Architecture
China

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team