of

A sculptural space for living and creating

Kerry Boettcher
Tuesday 12 May 2015

The House and Studio YC, designed by Santiago Parramón takes on an abstract sculptural form, which is driven by its surroundings

This intriguing house and studio was built on limited space around existing trees. The building is divided into five main pavilions: the entrance stair and craft room, kitchen, living room, and children’s bedroom, separated by patios and all connected by a central space which opens onto the various rooms. The central part is covered by an unconventional flat roof from which the five distinct spaces are covered, allowing a variation in height between each space and adding visual interest. 

Each of the five pavilions is completely distinct from the others, with its own unique views to the outside world. Courtyard spaces allow natural light to filter in and form a connection between the interior and exterior. 

The rooms are all arranged on the ground floor and basement level. The main access for people and cars is from the lower level. From one side the main stair to the upper floor can be reached and from the other side, the independent studio can be reached through its own separate entrance. The spaces get natural light thanks to glass walls and the double height central courtyard. 

Each patio also has a unique orientation, sliced into the main body of the building at different angles, meaning that the perspectives are ever changing and diverse, taking in the various views, colours and light. 

Light is the main element that comes into play in the House and Studio YC. Depending on where you are standing, the time of day and the season, the light is constantly changing the atmosphere and feel of the space. 

The exterior skin is consistent throughout the facades and the roof. According to the local building regulations, the colour is natural and earthy, reflecting the colour of tree bark and earth, in order to harmonise with the ochre of the surrounding landscape. Once the surrounding trees and vegetation are established, they will hide the house behind a leafy privacy screen. 

The house takes on two very different personalities by day and night. During the day it peers out from behind the trees, but when darkness falls, the interior off the house illuminates the house like a sculpture. 

The house is also energy efficient, using geothermal heating and natural ventilation and cooling. 

Kerry Boettcher

News editor

Key Facts:

Commercial Offices Residential
Architecture
Spain

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team