of

A clinic veiled in light and colour

Kerry Boettcher
Thursday 02 Apr 2015

The Al-Ghanim Clinic in Kuwait, designed by AGi architects is an iconic and progressive building with health care at its heart

The Ali Mohammad T Al-Ghanim Clinic by AGi Architects stands as a pioneer in healthcare architecture, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model. 

Viewed from a distance, the building appears as a monolithic, high-walled fortress protecting those inside and maximising privacy. The courtyards are carved into the building, allowing natural light into the treatment rooms. The concept of the façade generating light, views and ventilation is reversed; the courtyards are brought inwards from the perimeter creating further privacy. Examination rooms have been located towards the closed outer façade and opened to the interior courtyards, with an anodised, perforated metal sheet allowing sufficient light to enter while providing a veiled screen between the interior and exterior courtyards. 

Upon entering the clinic, a colourful ceramic mosaic welcomes patients. This colour scheme is repeated throughout the interior, with the various departments and reception areas designated an identifying colour. This allows for ease of navigating the clinic for patients who are not familiar with the language. 

The spaces within the clinic are sectioned off into multiple self-sufficient departments which can operate independently from one another. The internal circulation is organised in a fluid way, conceiving space as a succession of linked rooms and public areas, avoiding the typical hospital corridor scheme. 

The WAN 2015 Healthcare Awards are now open for entries. 

Kerry Boettcher

News editor

Key Facts:

Healthcare
Architecture
Kuwait

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team