A fine balance

Kerry Boettcher
Tuesday 10 Mar 2015

CHROFI was selected through the City of Sydney Design Excellence Competition for the development of this landmark residential tower on Macquarie Street, overlooking Syndey Harbour

CHROFI were faced with some challenges in this significant development, not least due to its position within an area of historical interest. In response to this challenge, the architect weaves the building together with its historically rich context. At the lower level, the form is set back and inflected so as not overshadow the surrounding heritage buildings, making the building look like its floors are balancing on top of each other. 

The retail shops on the ground level are linked via a public courtyard, bringing vitality to the area. 

The foyer leading to the residential apartments is made to resemble an internal street and the double height entry colonnade frames views of the surrounding historical buildings, helping to bring the heritage context inside the building.

Above the lower levels, the design steps and folds to respond to the unique view corridors available from the site while creating a sculptural building form that adds interest to Syndey’s skyline. 

Inside, the apartments benefit from views over the harbour and city. They are orientated so as to maximise the view and sunlight in the living areas. The bedroom areas still benefit from secondary views but with a more closed façade to reduce heat gain and providing a more intimate and private bedroom environment.

The friendly juxtaposition of this contemporary residential building with its heritage status neighbours is pulled off in a creative and well-thought out way, taking into consideration the surroundings and the needs of both the public and the residents lucky enough to live in such a fantastic building. 

 

By Kerry Boettcher

News Editor

Key Facts:

Commercial Offices Residential
Architecture
Australia

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team