Steven Holl for Mumbai City Museum

Sian
Tuesday 09 Dec 2014

Steven Holl wins first international design competition for a public building in Mumbai

Steven Holl Architects has been selected to design a new wing for the Mumbai City Museum, also known as Dr Bhau Daji Lad Museum. Besting competition from Zaha Hadid, OMA and Amanda Levete, plus 5 other finalist teams, Steven Holl Architects will now work in collaboration with Opolis Architects, Guy Nordenson & Associates and Transsolar on the design.

The museum will be expanding to the north with a 125,000 sq ft addition, situated in Mumbai’s oldest museum garden in Byculla. Working with the site boundary, Steven Holl Architects has designed a sculptural addition in white concrete which diffuses the light, ensuring that each of the gallery spaces receives 25 lumens of natural light.

Besides the 65,000 sq ft of orthogonal galleries, the scheme will encompass a central channel with a shaded monsoon water basin. Water will be deposited from this basin into a central pool, beneath which will be an expanse of photovoltaic cells in order to generate 60% of the museum’s electricity. Alongside the white concrete, the design incorporates local rough-cut Indian Agra stone. Construction is due to begin in 2015.

The competition was featured by WAN's Business Information Service in November 2013. Click here to view the document. Malcolm Reading Consultants organised the competition on behalf of the Museum, combining international standards for architectural competitions with Council of Architecture (India) guidelines.

Key Facts:

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team