Power Station turns over a new leaf

Sian
Monday 28 Apr 2014

Fire, Water and Air meet in Garden of the Elements by Andy Sturgeon and LDA Design

On 7 April we brought you details of the architectural design for Phase Three of London’s Battersea Power Station redevelopment. Today, the focus is on the landscape architecture from LDA Design and Andy Sturgeon Landscape and Garden Design.

The team has released glossy images of its ‘Garden of the Elements’ scheme, drawing on the elements of Fire, Water and Air in a concept that encompasses two and half acres of the Battersea Power Station complex. Garden of the Elements is split into two developments: Switch House East and Switch House West.

Switch House East will reference the element of Fire with large corten steel fins, wide lawns and moulded planting. Terraced belvederes have been incorporated at either end of the gardens to ensure far-reaching views.

In contrast, Switch House West concentrates on the element of Water, with a narrow 120m path weaving through landscaped features in a fluid motion. This section of the development is situated directly above the original Battersea Power Station building and will benefit from close proximity to the ‘largest glass atrium in London’.

This atrium will become part of the new Boiler House Square at the centre of the development, settled between the four towering chimneys. Cloud-like planting referencing Air will be peppered among generously-sized shallow pools.

Over the coming years, this 1930s industrial giant will be reworked into a mix of residential and commercial units and the rooftop landscaping has been designed to be enjoyed by both residents and employees. Exclusive access to certain areas will be reserved for residents of the luxury apartments but there will also be communal spaces for office workers. 

Key Facts:

Urban design
Architecture
United Kingdom

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team