of

Sullivan Office

Liz
14 Feb 2014

In moving from Midtown Manhattan to the Meatpacking District, Sullivan, a brand engagement firm, sought an office design that would promote creativity and collaboration, represent their own vitality by embracing the spirit of renewal in the neighbourhood and make use of the cinematic views of New York City afforded by the building's floor-to ceiling glass. Every detail of the design reinforces Sullivan's culture and positioning in one of the world's most vibrant districts. The use of reclaimed wood evokes the railroad ties of The Highline and the dock pilings of the Hudson. The raw but refined studio-like interiors reveal the building's industrial past, while the custom ceiling system, a highly inventive and visually complex solution at the heart of the space, makes it work for a more sustainable future.

The design breaks the space into three conceptual zones: perimeter, core, and interstitial space or creative zone. The perimeter zone houses the various work stations in an open, non-hierarchical environment that provides uninhibited views of the city beyond and the Highline, which passes directly below. The core responds in the opposite way, turning inward, consolidating and concealing functional elements into a compact linear bar with inset casework.

The third conceptual zone, the interstitial space between perimeter and core, comprises the reception, circulation, pin-up alcoves, and several pods or break out workstations. Each element is uniquely identified by stencilled graphics painted directly on the polished concrete floor. Its primary feature is a milled drop ceiling constructed of lightweight MDF with a high-gloss paint finish that floats above the circulation and reception areas. The mill pattern dilates to integrate lighting and fire suppression systems. Its pattern is a response to the grain and motion of the Highline below while also serving as a way finding device to direct clients by ‘swelling' in size when in proximity to one of two conference rooms that enjoy expansive views of the Hudson River and the Empire State Building.


Project Principal:
Joeb Moore

Project Team:
Jake Watkins
Leigh Stewart
Jason Bond

Photographer:
Timothy Schenck

Client:
Sullivan Brand Engagement Firm

Completion Date:
2011

Square Footage:
5,600

Location:
450 W. 14th St.
New York, NY 10014

Key Facts

Interior
United States
Interior Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team