of

New life on Akerselva River

Sian
Friday 19 Apr 2013

Media hub created from former industrial building in inventive adaptive reuse scheme


In 2012 Space Group completed the refurbishment of a former industrial building for the textile firm Indigo designed by architects Ove Ekman and Einar Smith and erected from 1896 to 1899.

Signal Mediahus sits next to the Akerselva River in Oslo. The original industrial building dates back to the 18th century and has a rich history of uses.

Part of the building has burned down in the 1980s. The project, while preserving historic elements, inserts a completely new architecture inside the shell of the old. The two correlates while both being clearly architecturally defined.

The Signal Mediahus hosts several film production companies under one large glass roof. The program is organised around a main void that brings light from the glass roof into the deep section of the building. The void is intercepted by crossing stairs and the stairs becomes the social space.

The building is planned in both plan and section as one large open space. The architectural solution also gives way to the MEP strategy. The open section gives a natural flow through the building, reduces energy consumption and minimises the need for use of ventilation technical installations.

The program is organised according to the best use of light, with the cinemas in the bottom, the sound studios in the ground level and the offices and meeting rooms at the top.

Key Facts:

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team