Paradox of uniting diversity

Sian
Thursday 28 Mar 2013

'Simple yet surprising' house nestled into the woodlands by RAU & Powerhouse Company


Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. Designed to fulfil the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

A young family with three children asked Powerhouse Company and RAU to design a house that would fulfill their dreams: a paradox of a house that is simple yet surprising, open yet specific, minimal yet luxurious. Powerhouse Company, responsible for the design, resolved these contradictions with a house based on a radical differentiation of spatial experiences on three floors (of which one is subterranean). RAU embedded the sustainable strategy for the villa in the design. Three clear levels, with three very different characters and functionalities as a basis for family life to emerge.

One level is for living, a generously open ground floor. A strip of serving rooms containing storage, toilets and stairs, provides easily access to the luxuriously open living spaces. The kitchen and living room are oriented maximally to the sun and view. In close relation to this living area there are two studies located on the north side next to the entrance.

The collection of rooms on the first floor provides space for sleeping and privacy. Set in a delicate roof garden, all the bedrooms are autonomous volumes crafted in their entirety from dark wood. They work like a village of cabins, providing intimacy and privacy. Every room is like a world of its own with private views over the wooded landscape. The curved basement is for guests, wellness and storage. The excavations allow the pool and the guest rooms to have fully glazed facades and direct access to the garden.

The house incorporates innovative sustainable measures including a hot and cold-water storage and extensive use of hidden PV cells. The basement contains a dedicated area for the high-end energy saving installations. A house designed for the hectic life of an evolving family; fragmented yet united, plural yet whole. The structural engineer Gilbert van der Lee, also responsible for engineering Villa 1, designed the structure, including the soaring ceiling of the living room. The interior furnishings are designed by interior designer Bart Vos.

Key Facts

Architecture
Netherlands

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Senior Planning Officer

    A vacancy has arisen in the Development Management Section of the Planning Services Division for a part-time Senior Planning Officer.
    • South Derbyshire District Council
    • Derbyshire
  • Planning Officers

    Work as key members of the Councils development management service providing pre-application advice, dealing with applications and appeals.
    • Chiltern and South Bucks Council
    • Amersham, Buckinghamshire
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire