Setting the standard

James
Wednesday 09 Jan 2013

Henning Larsen's office bulilding leads the way in Hamburg

Meeting the highest sustainability requirements for buildings in Germany, the headquarters is certified for a gold medal in the certification system of HafenCity. As one of the first and most sustainable buildings in Hamburg, Spiegel Headquarters has been awarded the prestigious award ’Hafencity Umweltszeichen Gold’.

The sustainability certification of HafenCity – which is considered a forerunner of the German DGNB standard in green building – takes a holistic approach to sustainability and incorporates everything from energy and resource consumption through economy and indoor climate to social aspects.

Energy consumption, sustainable materials and a good and healthy indoor climate are among the factors that have been carefully examined in the design phase. Sustainability has been incorporated in the construction as well as the operational phase. The calculated energy consumption of the Spiegel building amounts to only 80 kWh/m2/year.

In the selection of materials and furniture for the buildings, all products and materials have been carefully examined. Materials containing PVC or other black-listed substances have been avoided. All products have been evaluated on the basis of their performance to ensure a good indoor air quality – just as they have been tested in terms of how easy they are to clean out in order to ensure that it is not allergenic. All in all, these factors have been determining for the new headquarters obtaining the eco-label ‘Gold’ in the certification system ’HafenCity Umweltzeichen’ in June 2012.

The local certification system of HafenCity contributes to giving the newly developed harbour area its own unique identity just as it serves to spearhead the development of sustainable building in Germany. Only FSC certified wood has been used in the building. Wood has a warm expression and establishes a connection to nature and the overall green strategy applied in the building. German oak wood and German natural stone have been used for the interior in order to minimise resources for transport and root the building in the local context.

User: Spiegel Group

Client: Robert Vogel GmbH & Co. KG, Alsterufer 26, D-20354 Hamburg

Gross floor area: 50,000 m2

Year of construction: 2008 - 2011

Type of assignment: First prize in competition

Key Facts:

Commercial Offices
Architecture
Germany

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team