3-4 bedroom new build house in Peckham

Megan
Friday 30 Nov 2012

Victorian terraces flank modern brick house with reduced material palette

The building plot sits between the gardens of two parallel Victorian terraced streets abutting 10 adjacent gardens with aspect across the rear gardens of the properties. The street contains a variety of early Victorian terraces and semi-detached properties of varying heights and typologies, but with a unified dignity familiar to south London streets. The building is orientated 90-degrees to the Victorian dwellings, and fully spanning the plot.

The east and west flank walls are thus seen as an extrusion of the original garden walls with the north and south elevations intending to be as light as possible forming a portal across the gardens. The views and light levels are maximised with fully glazed facades to the north and south with expansive views out across the adjoining gardens. The plan is compact, and generated in response to the site constraints. The deep plan is top lit by a central void with unobstructed views of the sky which links all rooms together. An open plan ground floor connects the front courtyard to the rear smaller courtyard. Both courtyards are occupied by thick foliage and ornamental trees to heighten the experiential quality of the site.

Brick was the instinctive choice of finish both internally and externally to maintain the materiality and urban scale of the garden surroundings. The windows within the north and south facades are edged with brass intended to contrast the brick as precise insertions punctuating the facade. The facade is a simple language of brick and window with subtle details which are revealed through closer inspection. 

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team