Masan, a Vietnamese firm with interests in banking, mining and food, conceived this Singapore office as a showcase to a world still generally unfamiliar with their brand.

It would also serve as a first point of contact for individuals aspiring to join the firm, and as a base for the CEO and partners. These requirements necessitated the inclusion of a conference room and two smaller meeting spaces in the design.

Other functional necessities were an open-plan work space for approximately 10 staff, and a small number of enclosed offices. The site selected was a 5,033 sq-ft, fifth floor space in Singapore's prestigious Marina Bay development.

 Designed by M Moser, the completed office makes its impression the moment one steps out of the lift. The reception area is expansive, with two-thirds of its area covered by a water feature symbolising Masan's origins along the Mekong River.

Anchored above it is a Masan logo deconstructed into multiple sculptural elements installed along an eight metre depth. As a result, the logo seems to ‘disassemble' when viewed from any perspective but head-on. Also ‘floating' on the water feature is the conference room, a simple transparent glass-encased space atop a timber ‘raft'. Here, the design's painstaking attention to detail and finish is at its most impressive: to make a near-seamless transition between floor and water, just 3mm separates the two elements.

References to Masan's origins are literally just below the surface of this otherwise contemporary, sharply-defined environment. Structural columns throughout the space feature ‘peeled back' sections inset with multilayered, blue-tinted satellite images of Ho Chi Minh City. Their vividness also adds bursts of energetic colour to a palette dominated by the neutral hues of wood and stone, and the cool transparency of glass. The office was completed and handed over on June 25, 2012.


Key Facts

Interior Commercial Offices
Interior
Singapore

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team