Rehabilitation & Adaptive Reuse

Elena
Tuesday 04 Sep 2012

The retrofit dealt with negative conditions leading to excellent usability and comfort, creating a new studio space that functions admirably

The Hinman Research Building renovation and adaptive-use re-energizes an important piece of Georgia Tech’s built heritage by transforming it into a flexible new annex for the College of Architecture, including new studio, lab, classroom and research spaces.

The original building was anchored by a 50 ft. tall industrial high-bay shed, which has been re-programmed in the vertical axis and left open and flexible in the horizontal axis. The uninterrupted floor functions primarily as studio space, but can be re-configured for final reviews, projections, large installations, or as a venue for parties and graduation. The high-bay also participates in an urban network of quads and public spaces that articulate the College at large. Suspended infrastructure above the high-bay serves multiple uses below and enables new circulation to adjacent spaces: The mezzanine is hung by slender rods from a re-purposed bridge crane to add studio space; a 32-foot wide vertical-lift door completes a "high water mark" of pin-up surface and becomes a projection surface when raised; the spiral stair, wrapped in guardrail mesh suspended from the trusses, activates the south wing; an array of retractable lights hung from the ceiling offer lighting for the drafting hall and other events.

A general aesthetic of suspended filigree emerges from these elements, producing a middle ground for the large high bay room. It was important to the school that new interventions compliment, not compete with the pedagogical clarity of Hinman's early modernist composite steel/masonry construction. The team tapped into the building latent potential with subtle grafts of steel and plywood to satisfy structural, code, program and sustainability requirements to achieve LEED Gold Certification. Stairs were brought up to code with new guard and handrails of birch plywood. Apertures were carved out of masonry walls to facilitate spatial communication, satisfying both programmatic and life safety requirements.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Planning Officers

    Work as key members of the Councils development management service providing pre-application advice, dealing with applications and appeals.
    • Chiltern and South Bucks Council
    • Amersham, Buckinghamshire
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire
  • Planning Officer

    Do you want to work for a Planning Authority in a superb world-class location, that also has an outstanding record of achievement?
    • Plymouth City Council
    • Plymouth, Devon