CEBRA have the bottle

Sian
Tuesday 26 Jun 2012

CEBRA win competition to design Science Centre from old water bottling plant


Danish architects CEBRA have won first place in the design competition to renovate an old mineral water bottling plant into a Science Centre in Copenhagen. The original building will be redeveloped to serve as an interactive centre for science, technology and culture, housing their concept, Experimentarium, and is due for completion in 2015.

The 320,000 sq ft project will receive a generous donation from The A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation to enable its completion, and the building will have a huge green ramp which will spiral up through its floors, an exhibition hall, a rooftop exhibition space, a botanical roof garden, a flexible stage for an audience of 400 spectators, as well as accommodation for learning, innovation and research. The project is organised with great attention to crafting an extensive internal synergy that defines the dynamic and active interior.

As Experimentarium develops its educational and research platforms, the building needs to offer flexible accommodations to meet evolving programme demands. To help with this, exhibition areas can be expanded, reduced or altered without compromising flow and functionality. Rectilinear volumes made of perforated aluminium will be placed on top of one another over the walls of the building in order to turn its two floors into three. Large areas of glass are inserted into the volume’s ‘boxes’ to provide views into and out of the building. This links the Experimentarium to the outside urban space as the staggered boxes ‘push’ outward to offer external views.

Samantha Morley
Editorial

Key Facts:

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team