The Lifehouse is a brand new spa set in beautiful listed gardens. The new buildings are modern, simple and restrained and form a series of courtyards creating outside ‘rooms’ linking the interior to the less formal existing gardens.

Views out of the buildings across the gardens occur in almost every direction and once the planting is established the new spa will sit calmly in its setting; a haven of peace and quiet. The Lifehouse reception links the bedroom blocks with the main spa building and is simply designed with softwood timber planked walls, polished concrete flooring, a log burning fire and individual check in desks positioned on circular rugs. Leaving the reception by way of a glazed walkway leads to the bar and restaurant, shop and hair salon, gym, the pools, wet experience rooms and the bathhouse experience.

The bathhouse is a recreation of a traditional Far Eastern bathhouse – starting with a Thai foot massage, progressing through various pools and massage treatments to finally rest in a quiet and private sleep pod. The bathhouse interior is inspired by Japanese design – softly lit spaces screened with black timber slats, up-lit textured glass panels resembling waterfalls, jade and gold glass mosaic pool interiors and ebonised woodwork inset with natural bamboo.

The first floor of the spa building is filled with treatment rooms, each with an internal garden. The central hub provides a meeting space and juice bar. Spine corridors lead to the dark and atmospheric relaxation room or the bright and airy manicure/ pedicure room. The Lifehouse is a residential spa and the bedrooms and bathrooms have been designed to be a part of the whole spa experience.

Key Facts

United Kingdom
Commercial Hotels Interior
Interior

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team