One40william is one of Perth's most significant and influential projects.

One40william is one of Perth's most significant and influential projects, setting a benchmark in environmentally sustainable design and bringing new life to the city's retail centre. The project revitalises a landmark CBD site, integrating 36,000 square metres of commercial office space and 6,000 square metres of retail, food and entertainment tenancies.

The commercial office space has been leased by the Western Australian State Government and comprises eighteen workplace floors with two floors dedicated to public interface, shared meeting and training facilities.

The process began with a generic return brief. The briefing process identified economic, cultural and functional drivers for change which generated a number of project requirements including, customer focus, links to community, accountability, innovation, knowledge sharing and fostering individuality within one business culture.

The one40william fit-out has provided an innovative design solution through the evaluation of space challenging the typical approach to workplace design. This resulted in a questioning of the ideas of enclosure, the deconstruction of built form and the implementation of a modular plywood design that replaces traditional gyprock and challenges typical trade procedures. This is further assisted by the application of a “street’ language throughout the planning with common facilities that further reinforces the innovative design language. The principle of this street element was to provide a sense of community within the building, creating social sustainability in the workplace.

The insertion of the street provides not only a focal point for its occupants, but critically a mechanism for interaction, connectivity and community. It acts to break down interdepartmental silos through the creation of activity nodes and destinations enabling informal bump zones. Pulsing activity zones are separated from the quiet work zones and views draw people through the space whilst connecting them to the surrounding urban landscape. Based on progressive responses to workplace design, public realm, climate and existing conditions, the building has been designed from the inside out and strives to engage people who work within, visit and simply pass by. The iconic building sets new standards for tenant comfort and corporate social responsibility.

It is the largest building in Western Australia to gain a 5 Star Green Star Office Design rating and is targeting a 5 Star Green Star Office As-Built rating.

Key Facts

Interior
Australia
Interior Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team