A1 TELEKOM GROUP CUSTOMER SERVICE CENTER (CSC), VIENNA

Rachel
19 Dec 2011

New Call Center for A1 Telekom Group an extraordinary work environment by BEHF Architects

The objective was to craft a new type of call center, one that takes the hitherto neglected task of design and transports it into a new dimension of vastly greater added value for building owner and user alike.

The design draws its inspiration from the basic structures of urban planning. The division of the entire CSC space gives rise to three functionally distinct zones. Each of these areas contains a thematic emphasis that is formally reflected in the design. The middle zone, as ”Central Park“, functions like an urban park, a place for everyone to refresh.

The arrangement of the desk groups evokes the principle of a “Boulevard”. The individual work station is the private zone of concentration: “The Studio”. With an area of 6.5 m2 net useable space per employee (!), BEHF created a thrilling spatial experience on 1,800 m2 of reconfigured existing space, with premium quality equipment for 280 employees. The design concept allowed for highly concentrated yet simultaneously urbanistic experience zones. Desks were developed specifically for this assignment to be space-saving and adapted to the work processes. Another design principle was to translate the necessary functional requirements into a richly emotional design.

The decorative outer walls of the interior spaces - imprinted with the green park motif - function as the most important acoustical absorber, achieving the reverberation time mandated by law. The decision to renovate an existing structure made sense both ecologically and economically. The underlying ecological thinking is reflected in the use of renewable materials. The socio-cultural quality can be rediscovered in the added functions and spaces, which were intended to extend beyond the pure value creation of an individual work space.

The artistically sophisticated solutions add an emotional level to functional needs, and are likewise a part of the overall concept design for sustainability.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team