Life is a beach! A coastal living environment for casual barefoot clients seeking 'postcard’ views to Bondi Beach

With a spectacular aspect over Bondi Beach, this multiple split-level house optimizes enjoyment of the coastal environment and views in a spatially fluid house that creates different zones to suit family gatherings and entertaining during varying seasonal conditions.

The landscaped entry courtyard links with access from the garage at the base of the stairs. An open stairwell then rises in half levels - firstly to the guest bedroom, two children’s bedrooms and study level; up to the living room with a terrace overlooking the beach; then to the family / dining / kitchen space that opens onto the loggia and pool terrace; and finally the master bedroom suite.

Formal living is oriented to westerly views over the beach with sun controls, and a more protected and relaxed family area is focused around the loggia and pool terrace. Beach aspects, together with environmental issues, were major factors in the external envelope of the house and spatial configuration.

Through the visual permeability of the split-level design and the stair layout, a series of ‘postcard’ views to the beach were achieved throughout the house, and from the rear pool terrace and garden, complementing the site’s coastal ambience. The material palette was based on robust finishes in tune with the context, and included a specialist metal finish with copper patina on the stairwell to enhance the impact of the setting sun, polished concrete floors with beach shells, ironbark timber for stairs, privacy screens and a teppanyaki bar, and sandstone walls at the rear.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team