No need to knock on wood

Elena
Friday 16 Dec 2011

French architects Djuric Tardio design a two-storey house, constructed entirely from Finnish larch

Antony-Paris is an example of the belief that architecture, whether heterogeneous and homogeneous, is shaped by outdated zoning regulations. The urban rules and the site context, which is very typical, have suggested the template, which has proved a real asset to the project.

The shape of the roof/pergola, which looks like an unfinished roof, has a specific function. On the one hand, it takes the archetype of the context, inserting the project in its environment without disrupting the urban rhythm; on the other hand, it won't accommodate a closed roof that would become a catch-all attic or a wasted space. So the architects have inserted inhabitants in it, and have left it open by transforming it into a vegetable terrace, intimate and sunny. The choice of plants proposed by the landscape designer, grasses and vines on the pergola offering fruits (kiwis, squashes, grapes), will enable the owners to enjoy a vegetable/suspended garden.

The programme was for a blended family, calling for a flexible, modular design and design process. The answer was to instill two areas, separated but and overlapping. With very few adjustments, these two areas could become one larger, combined space. Eco-Sustainable Construction System completely built in wood panels placed on a pedestal as the ground is very bad, the house is completely prefabricated in a workshop and delivered to the site to be finally assembled in just two weeks.

This is a building system in Finnish wood panels that come from sustainably managed cooperatives of small private forest owners. The pre-cut panels, supplemented by wood fiber insulation and non-treated siding, arrived at the site almost finished, reducing pollution to a minimum (the site being located in a dense suburb). The patios and the south façades, deliberately oversized, capture the sun in winter and are sheltered by a canopy and a pergola in summer. The main facade on the street, lodging the rooms in the north, is a composition of large glazed openings and single opening shutters designed in stainless steel mirror with no glazing. The reflections of the vegetation and the movement of these shutters in stainless steel mirrors make the façade changing. The ventilation of the rooms is regulated by the openings of the shutters, and the penetration of light through the windows. The recovery of rainwater can water the garden and planters allow homeowners to cultivate aromatic plants and garden without water over-consumption.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Officer (Local Planning)

    The Planning Policy Team is looking to recruit a member of staff to assist with the Local Plan Review.
    • Chichester District Council
    • Chichester, West Sussex
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire
  • Planning Officer

    Do you want to work for a Planning Authority in a superb world-class location, that also has an outstanding record of achievement?
    • Plymouth City Council
    • Plymouth, Devon