Located in the mountains of southern Portugal, this project is the restoration and conversion of a traditional stone quinta.

The intention was to make the spatial sequence of the house an intensified, abstracted distillation of the landscape: chasm, ledge and cave.

The footprint of the original ruined farmhouse was used for a new stone, box-like building that forms the heart of the house. New wings spin out from this box, enclosing bedrooms and defining courtyards. Within the main stone building, two overlapping staircases forming a cross-shape in plan define different sized spaces that contain the principal activities: for living, dining, cooking and reading.

The house culminates in an over-scaled chimney, emphasizing the symbolism of the hearth, and setting its face against the harsh weather.

Key Facts

Interior
Portugal
Interior Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team