A clear way ahead

James
16 Nov 2011

Kraaijvanger Urbis completes new office tower in Utrecht

The brief for the 76,000 sq m extension of the existing Rabobank office complex in Utrecht was clear: highly sustainable architecture, a modern office concept and a high level of transparency.

The entire complex has been designed as a single campus area. At street level a covered pedestrian area stretches along the entire length of the site, unifying the new complex and the existing buildings. The high rise consists of two transparent 105-metre-high towers, placed at a slightly different angle, connected by a glass façade which wraps itself as a delicate veil around the two towers. The glass facade consists of a natural ventilated double skin panelling with a ship lapped external skin.

The clever structural design of the high rise creates a relatively large amount of office space: by connecting the towers, the size of the cores have been reduced, offering more work space. The part of the towers where most of the office spaces are situated, is divided into compartments, comprising a  so called identity floor and 3 or 4 office layers. Here additional facilities such as small pantry is situated. So called communication stairs provide quick access to the different levels within each compartment. Large voids stretching over 4 or 5 floors at the central core of the building allow for maximum daylight and open views.

The 6-metre-high lively central plaza that forms the main entrance of the new complex, evokes a city feel with squares, neighbourhoods and little streets. The building facilitates a new way of working - independent of time and place, easily adapting to the ever changing working requirements.

Key Facts

Architecture
Netherlands
Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team