A new convention

James
15 Nov 2011

10 design unveils plans for a new commercial complex in Changzhou

The site is located in a newly developed district adjacent to West Tai Lake in Changzhou. The masterplan design was inspired by the local craft of bamboo carving and the aerodynamic shapes of modern boat design. Landscape design of the site forms the foundation of the overall planning and design of the masterplan. A mixture of public spaces including parks, plazas, amphitheatre and playgrounds are designed to support a variety of uses. The nature of public usage of landscape areas allows the site to integrate seamlessly with the existing lake-side promenade to the east of the site.

Architectural design and planning arrangement respond both to its surrounding environment and the site itself. Careful consideration was paid to zoning and building arrangement within the site to maximise views and ventilation to all buildings, while at the same time retaining the existing view & breeze corridors. The concept of green design is further implemented via the introduction of green spaces above ground plane. Leisure facilities are designed on podium rooftops raised from the undulating landscape, while spaces are carved into the high-rise towers to form sky gardens for residents.

An iconic luxury hotel is located towards the east with maximum panoramic views to the lake. The form of the hotel sweeps down into the garden to create a conference facility, housed within a passive public park in the centre of the site. The conference centre will be a sculptural building acting as a focal point in the entry sequence into the site.

Key Facts

Architecture
China
Commercial Offices

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team