Inspired by nature

Amy
Thursday 03 Nov 2011

Iconic landmark sets new benchmarks in contemporary library design

Macquarie University had high aspirations for their new library, with the project to set new benchmarks in contemporary library design for sustainability, efficiency and innovation, with the design to be a new iconic landmark within the campus masterplan. 

The transparent, welcoming and inviting forms of the building open to embrace and define the new University Common, welcoming students, staff, researchers and the public to the new site of learning. The design was inspired by the natural landscape of the University, with the facade design drawing inspiration from the striated colouration of the local Eucalypts, which form a uniquely Australian aspect of the local environment. 

The arrangement of the built forms was configured to create an extension of the natural parkland ground plane over the landscaped podium, housing the majority of the library and which extends into, and through, the building. A facade of irregular vertical louvre screens over sinuous glazed forms evoke the vertical trunks of the Eucalyptus and create an appropriately human-scaled, intimate space for learning. The transparency of the glazed facade and courtyards allow the natural environment to bleed through the building, filling it with diffused natural light. 

The forest forms of Eucalyptus trees can be found in the irregular aluminium external sunscreen louvres. Three different profiles were used, with varied spacing that responds to the different facade orientations. Three vibrant earth colours were carefully selected for the louvres to complement and accent the natural colours of the surrounding Eucalyptus trees and mimic the subtle play of tones within the natural landscape. These colours were bound together with a neutral brown colour which also acts as a unifying, transitional colour for the base of each leaf form element.

This colour palette was replicated internally with the use of wall panelling to match the external facade, bringing the forms and colours of the facade into the building just as the building itself brings the landscape inside. Internally, emphasis was given to the earthier shades to create a softer, unified environment.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Senior Planning Officer

    A vacancy has arisen in the Development Management Section of the Planning Services Division for a part-time Senior Planning Officer.
    • South Derbyshire District Council
    • Derbyshire
  • Planning Officers

    Work as key members of the Councils development management service providing pre-application advice, dealing with applications and appeals.
    • Chiltern and South Bucks Council
    • Amersham, Buckinghamshire
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire