Better living through chemistry...

James
28 Oct 2011

Henning Larsen to build an innovative centre for Novo Nordisk in Bagsværd

For Novo Nordisk’s new headquarters in Bagsværd, Denmark Henning Larsen Architects strove to create a dynamic and inspiring work setting closely allied with its external environs. The new corporate centre consists of two office buildings situated in an attractive landscape. The landscape design provides the users with a stimulating green environment and ensures an inseparable contact between the buildings and the surrounds.

The large cylindrical office building covers six floors and a total of 32,500 sq m (including a 13,000 sq m underground car park). Its circular shape has no distinct beginning or end and thus is a metaphor for balance and focus while minimising the building’s energy consumption. With the new premises, Novo Nordisk will be consolidating a number of administrative functions currently scattered across greater Copenhagen.

"Although Novo Nordisk is primarily set to grow outside of Denmark in the coming years, we are looking forward to consolidating the administrative functions in Bagsværd, where we have been present since the 1950s. The new buildings will give our employees the best conditions for interacting across functional divides and with our colleagues abroad", says Lars Rebien Sørensen, president and CEO of Novo Nordisk.

The helix structures of the insulin molecule was a point of departure for the round shaped building and the spiraling, inner staircase with dynamic, white balconies in the atrium. The other wedge-shaped building rises up four floors and covers a total of 17,700 sq m. The wedged geometry creates a continuous sequence of lower, polygonal buildings – staging the unifying centre, the circular main building.

The architecture provides a dynamic setting where people can meet – creating a synergy between employees across professional fields and between employees and guests from all over the world. The buildings will feature low energy consumption with the aid of sensors, light and ventilation, and will meet the 2015 energy requirements for new buildings.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team