Colour in context

Amy
Friday 28 Oct 2011

Lively student accommodation reflects character of local area

The project is designed to create a lively, contextual building that reflects both its use as student accommodation and the character of the Haymarket area, located on the edge of Sydney's CBD.

The 16-storey L-shaped building accommodates 334 students in four to six bedroom cluster apartments arranged to maximise the number of apartments with northern aspect and dual orientation. A range of indoor and outdoor social spaces designed to encourage a sense of community and enhance student engagement are located at ground floor.

Modular prefabricated wall and windows are repeated in an alternating pattern across the facade to create a dynamic composition, with expressed horizontal band at each floor, each acting as a vertical scaling device.

Full height window panels maximise the sense of space within the bedrooms. The brightly coloured glass operable windows are inspired by the Haymarket context and reflect the youthful vitality of student life.

Colour is a key contributor to the intricacy and diversity of the surrounding urban fabric and the façade directly references the vertical, projecting, coloured signage panels that characterise the Haymarket streetscape. When in use, operable windows alternate in the open and closed positions, providing a dynamic and layered composition of brightly coloured panels.

The variation in colour adds complexity to the façade pattern and provides the bedrooms with an individual identity when viewed from within. The building integrates public art works by Brendan van Hek and Vexta.

Key Facts:

Architecture
Australia
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team