This project stands as somewhat of a phoenix in amongst the constantly changing hub of Kuta, Bali. Quite literally, the transformation of this building came about after the original space was gutted by fire in early 2010.

The client approached d.s.westell with the opportunity to redevelop the site into a flagship ‘O-Store' comprising of 2 levels of retail space and an additional upper level of storage. The brief was open and represented a departure from the usual roll-out by the company in the region, in that only minor display and merchandising elements were set as mandatory requirements leaving the rest of the design free to evolve.

The main challenge in this project was to take the standard long, narrow, Bali-style Ruko tenancy and adapt it to meet the client's expectation of a high quality, high-end retail environment.To support this, considerable license was given over to perfecting the space rather than be purely driven by time constraints, which in turn translated to hiring-and-firing 3 separate head contractors in order to get the job done right.

One of the main features of the design is the façade. The standard treatment by nearly all retailers in the area is to block out the upper levels of the buildings by applying supersize graphic panels. But, contrary to this, the core design strategy employed was to open up the interior vertically with two varying sized stacked cut-outs in separate floor levels creating a full height 12 metre void. Externally, this was enhanced by incorporating an over-scaled 3D ‘stamp' of the Oakley logo into an open vertical screen element to assist visual connections between interior and exterior, promote the entry of natural light and act like a huge lantern at night.

The colour palette was deliberately muted to allow for controlled use of accent colour(s)and serves to highlight the use of local natural materials in shop fittings and finishes, such as andesite stone from central Java and laminated bamboo strip panels and flooring.

ImportedKreon light fittings provide key elements of visual interestand carry through the detailed architectural finish as well as delivering exceptional product, feature and space illuminationthroughout.

The effort in pursuing the right contractor and pushing the demand for detailed design with a very high quality finish has resulted in a unique, gallery-like retail space not normally found in Bali.

Who says Bali is nothing but sun, surf and generic tropical design.........?

Key Facts

Interior Commercial Retail
Interior
Indonesia

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Officer (Local Planning)

    The Planning Policy Team is looking to recruit a member of staff to assist with the Local Plan Review.
    • Chichester District Council
    • Chichester, West Sussex
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire
  • Planning Officer

    Do you want to work for a Planning Authority in a superb world-class location, that also has an outstanding record of achievement?
    • Plymouth City Council
    • Plymouth, Devon