Woods Bagot brings students together

Charlotte Juhasz
Tuesday 24 May 2011

New lecture theatre for Deakin University alleviates a lack of gathering space


Completed in February 2011 in time for the commencement of the Australian academic year, this 1,050 sq m 250-seat lecture theatre is located within the central precinct of Deakin University's Melbourne Campus in the suburb of Burwood.

The design team identified a lack of gathering space in which to socialise, both internally and externally, and this drove Woods Bagot's value proposition and the formal agenda for the building design. The new lecture theatre is connected to two existing lecture theatres in Building I and the design solution links seamlessly back to the existing building while, at the same time, providing a strong open connection back to the main pedestrian spine and the library hub area.

It also emphasises the important link between the internal teaching and learning spaces and connects back to the external campus activity areas. The detailing and resolution of this building is more akin to residential architecture typology than that of institutional architecture.

Key Facts:

Education
Architecture
Australia

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team