Hugging the garden...

James
Monday 07 Mar 2011

syntax architektur completes new school in Austria

The client's brief was very short: 6 classes of 25 children, aged between 2 and 6 years, 2 fitness and movement rooms and amenity rooms on a site, that is situated along a narrow street with one-family houses dotted around a south facing slope.

In order to maximise garden space and to keep an old copper beech, the concept was to push the new building as far to the street in the north and connect to an adjacent existing building. This measure implies that the school is built into the slope and the ground floor gets generous light from the south. Light wells illuminate the hallway and corridor which opens up to a movement room, creating a generous and differentiated multi-purpose space. To respect the surrounding building pattern the volume of the school gets reduced by breaking the lines of the façades and roof.

During the planning process the client has been convinced to improve upon the building's CO2 footprint. Building materials are predominantly CO2 neutral. All above ground construction is made of timber, which can be experienced through the untreated timber surfaces of the interior. Natural rubber flooring, a ventilation system with heat recovery are new standard for the county's school buildings. Solar panels provide for hot water supply.

All group-rooms are facing south in a zig-zag. The garden melds with the building. Children can observe the sequences of seasons, the changes of weather, the village with the church tower and other playing children. The projection of the balcony and roof allow the children to play outside even when it is raining.

While the amenity rooms, the entrance and corridors are all planned in a rectangular order along the north axis, the concept of the classrooms is based on free forms. Neighbouring classes can see each other across the terrace or balcony and visit each other through connecting doors. The concept of the free form and the context to the outdoor space was convincing to the teachers. As a result the children are allowed to explore their greater play area more independently. They are allowed to visit other groups, play in the garden and improve their skills of social interaction.

Key Facts

Architecture
Austria
Education

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Officer (Local Planning)

    The Planning Policy Team is looking to recruit a member of staff to assist with the Local Plan Review.
    • Chichester District Council
    • Chichester, West Sussex
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire
  • Planning Officer

    Do you want to work for a Planning Authority in a superb world-class location, that also has an outstanding record of achievement?
    • Plymouth City Council
    • Plymouth, Devon