Intricate residence completed in London

Sian
Thursday 17 Feb 2011

Small scale jewel-like residence slots into place perfectly between listed buildings


This home designed by Atmos Studio for an actress and musician carefully slots between buildings and site-lines, and wraps built-in furniture into every available surface. Both plan and planning constraints generated a complex series of intertwining spaces, enlivened by light and interconnectivity. The massing was generated from the view-lines along the High Street below, tucked carefully out of sight to achieve planning permission for a new storey with front outdoor space hidden within the row of listed buildings.

The roof-form deploys a double-pitched butterfly roof, angling upwards from low flank walls to greet the arriving visitor with taller walls at the central stairwell. A crystalline valley skylight hangs above, flooding the void with light. Staggered floor sections carefully borrow space from below. The V-shape in section repeats in plan to ease a tidy outdoor terrace between new and old façades, the doors from hall and bedroom folding neatly together.

The project’s palette mirrors the client’s interest in Japanese economy, restraint and invention, and provides a sense of surprising spaciousness within tight confines. Spaces from adjacent rooms are borrowed and traded, with each room offering a panoply of different views and directions. Mirrors double and quadruple the extent of views and entice optical exploration, while maximum continuity between the surfaces of the built-in furniture provides a sense of further elongation, and interest.

The house is unified by a single curl of complex in-built furniture, bridging inside and out, closed and open, his and hers and anyone else’s in its careful compaction of storage and use and its careful alignment of the body within spaces and the eye towards sky. The rear window angles carefully back above its sloping brick parapet, offering great starry views from the pillow. Its fixed glazing folds at the stairwell to form an opening frame, a complex rhomboid perfectly slotted into the available space. The courtyard opposite protects privacy yet offers generous views of sky and city (from bath or bench, table or toilet), and tantalising views into the intricacy of this urban development.

 

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team