Theatrical, sensuous and beautifully proportioned

James
Tuesday 07 Dec 2010

Pattersons create a 'sailor's hideout' on New Zealand's Waiheke Island

This design creates the New Zealand residence for an expatriate family. Its site on a steep East facing coastal escarpment just above a pohutukawa fringed white sand beach and is accessed by a beachfront lane below. Its composition seeks to create a ‘sense of place in New Zealand’.

A rock mass forms a bridge to exploit both the sea frontage and limited Westerly light. Under this, the living area nestles into the escarpment contrasting an intimate living terrace to the North-East with a grotto-like western courtyard. Bedroom areas are grouped above as finely scaled louvred lookouts at the canopy level of the pohutukawas.

The building uses materiality to become intimately scaled to ‘belong’ in its setting. This strategy is empathetic in that it intends to facilitate the home's occupants to feel the same way.

Key Facts:

Residential
Architecture
New Zealand

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team