Northern charm

James
Wednesday 27 Oct 2010

Ian Ritchie Architects completes major refurbishment of 1930's Art Deco building, North House

The owner-occupier required a modern workspace from two Grade II listed buildings (1931 with deco influences internally) set in a conservation area in Westminster. The design ambition was to provide long life, accessibility, and create a zen-like calm interior incorporating high environmental performance with ‘secret’ and ‘silent’ services without the need to open windows to outside noise, dirt and dust.

The prominent street elevations were lightly refurbished maintaining their 1930s form. A single entrance was formed with a glazed stainless steel door installed behind the heritage entrance gates. The awful 1980s additions to the rear were replaced with a triple-glazed internal court providing year-round amenity and focus and opens into a landscaped court. The inspiration for the interior design comes from the stainless steel line inlay in the travertine floor of one of the original dining rooms.

Internally, using easily maintainable materials the calm feel is created by a flow of spaces framed by white painted plaster and white lacquered joinery, and highlighted by shot peened stainless steel skirting, railings and door frames glazed with clear, translucent or white glass. Colour is introduced using neuroscience ‘brainbow’ images in a Turkish hand woven carpet and a custom printed interlayer within a strip of glass floor - a lumium - which invigorates the boardroom landing.

High performance multi-foil insulation is fitted within walls and roof along with double-glazed secondary windows that seamlessly match the existing. It was a considerable challenge to construct a compact and acoustic floor construction and to reinstate original levels while integrating an invisible chilled-ceiling system, air supply, power, ITC, and aspirating fire detection services.

Ventilation outlets are incorporated behind stainless steel grilles or discreetly at shadow gaps within fitted furniture. A deep borehole provides cooled water. Switches, sensors and sounders are incorporated into single stainless steel shot-peened coverplates. All ironmongery, fixed and loose furniture and lighting has been designed by the architects, as well as a new high performance very low energy task light.

Key Facts:

Interior Commercial Offices
Architecture
United Kingdom

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team