Making a song & dance...

James
Thursday 08 Jul 2010

Aedas designs a new centre in downtown Den Haag for music and dance

The location of the project is right on an important, albeit underutilised urban square – the Spuiplein. The facility itself contains its own range of uses from the semi-public components of retail and box office facilities, transitioning to the performance venue foyers and finally to the fivevenues themselves.

Adding even more richness to the program is that it houses semi-private facilities for the highlyrespected resident orchestra and the highly regarded professional dance company. Furtherinfused into this mixture is the Royal Conservatory, which itself contains four individual schools(three focused on music and the other on dance).The design weaves a semi-public path through the entire facility revealing the inner workings ofwhat goes into these performances as well as how these artists develop. It is not only about thevenues but also the studios, rehearsal rooms, classrooms and even the lounges.

The building has been carved out allowing square to extend its length into this space underneaththe protected cover. Layers of activities are located at ground level to enliven the space, includingan internet café, a coffee shop, the box-office, the dance store as well as the non-ticketed foyer.

Although external, this space becomes one of the major rooms of the project. The vertical layersare reinforced by 'mini-stages', a restaurant, a library and the public entrance to theConservatory as well as the foyers for two theatres, which face the square.The Middle Foyer is 45 meters above the Spuiplein and sits on top of the 'table' with the majorityof the project area contained below. The Upper Green - floating above all of this, is the finalsemi-public knit to the project, the landscaped roof can be used by all patrons and residents ofthe DMC.

Key Facts:

Architecture
Netherlands
Civic Buildings

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team