Expand your horizons

Sian
Friday 26 Feb 2010

Marin Horizon School harness the natural elements in recent expansion

The expansion of Marin Horizon School, a Montessori school located in unincorporated Mill Valley, California, offers much-needed classroom space and defines the central outdoor space on the campus. The new 14,000 square foot structure provides new classrooms for the 4th through 8th grades, including specialised science, art and music classrooms. The project opened in Fall 2008.

Instead of siting the new building in the center of the campus, it replaces a temporary building at the northwest corner of the site with its south elevation aligned with other existing school buildings. The back of the building is embedded into the hillside to reduce the visual scale of the project to the adjacent residential neighborhood. The new building along with the new amphitheatre on the west edge of the site help frame the playground space and provide a large outdoor gathering space for the school.

Taking advantage of the temperate climate in the region, the circulation to the building is outdoors which reduces the amount of energy used to condition the indoor space. This configuration also offers glazing on two sides of the classrooms, improving the amount of natural daylight and the overall quality of the spaces. The long overhangs on the south elevation block direct sunlight and heat gain into the classrooms and provide the circulation areas with shelter from the sun and elements. A covered deck space on the east end of the second floor houses lockers and is a favourite informal gathering space for the students.

The two story building provides new 4th and 5th grade classrooms on the ground floor adjacent to the new music and science classrooms. The middle school, comprised of 6th, 7th and 8th grades, is on the second floor, which overlooks the playground and creek to the south and faces the hillside to the north. A resource room complete with a teacher preparation area is located on the third floor and is connected to all the other classrooms by way of an open stairway and elevator. The music and science wing is designed in concrete masonry. As such, it serves the acoustic isolation needs and provides the bulk of the seismic support, allowing the classrooms to have large, offset and playful, glass window openings.

Key Facts

Architecture
United States
Education

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team
Jobs
  • Town Planning Manager | Housebuilder in Surrey | 3+ years' PQE

    Are you a Town Planner with some commercial experience under your belt (consultancy or developer)? Would you like to work for a regional housebuild...
    • Lewis Davey
    • Surrey - near M25/M23 junction
  • Principal Planning Consultant (Policy)

    This is a career opportunity for somebody looking to play a key role in the delivery of an effective and efficient planning policy service.
    • Capita
    • Manchester/Salford (North West) or Breckland or North Tyneside or Barnet (North London)
  • Senior Planning Officer

    A vacancy has arisen in the Development Management Section of the Planning Services Division for a part-time Senior Planning Officer.
    • South Derbyshire District Council
    • Derbyshire
  • Planning Officers

    Work as key members of the Councils development management service providing pre-application advice, dealing with applications and appeals.
    • Chiltern and South Bucks Council
    • Amersham, Buckinghamshire
  • Enforcement Officer - Hertfordshire

    A Local Authority in Hertfordshire are looking for an Enforcement Officer to assist them with a backlog of cases for an initial contract of 3-6 months
    • Oyster Partnership
    • Hertfordshire