of

Business class

Niki
09 Feb 2010

Business 'deck' hung from Swiss airport terminal

Serero Architects is to create a sleek and functional business center at the Airport of Bale/Mulhouse in Switzerland by hanging a deck to the astonishing steel branches of the terminal.

Serero's competition winning design features ten work and reception halls across 680 sq m. Facilities integrate videoconferencing abilities and interactive presentation pads organized on the length of the platform to create a working hub for busy fliers. The design is hoped to reinforce the strategic positioning of this airport, precisely located at the border between France and Switzerland by allowing physical meetings in transit zones, interactively with remote users using VC Technology.

"The challenge of the project," explains architect David Serero, "is to integrate this new platform to the complex geometry of the airport structure in keeping the natural lighting and transparency of the existing airport atrium. Our project uses a light and high performance structure to keep the platform height at thin as possible and respecting the sismical regulations of this particular site."

The BC platform is placed in the terminal by following the logic of reciprocal setbacks of the airport slabs on the atrium. The access has been staged by a long suspended bridge that crosses the airport atrium from the existing vertical circulations cores. A peripheral access balcony, opened to the atrium, gives access to each meeting space. In order to avoid a normalized work environment, the architects have designed and furnished each space in a singular mannerby changing their floor area size and form. The underside of the slab is covered by a polished stainless steel ceiling, reflecting natural light as well as the airplanes on the airport runways behind.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team