Concordia completes

Niki
02 Feb 2010

Celebrations as ten years of work fulfilled

Perkins Eastman has announced the completion of the ConcordiaInternational School Shanghai (CISS), the newest addition to the school’s multi-buildingeducation campus. The new 129,166 sq ft (12,000 sq m) high school is the fourth phase of a series of planning and design projectscompleted for the 10 acre school campus which also includes an elementary school andperforming arts center, also designed by Perkins Eastman. The completion marks the culmination of a 10-year planning and design effort bythe firm’s New York and Shanghai offices.

Ron Vitale AIA, the project’s principal-in-charge and managing principal of the firm’sShanghai office, said: “As the culmination of a multi-phased expansion of a worldclasseducation campus, the new Concordia High School is a fitting architecturalexpression of the evolution of design, learning, and sustainability.”

The new high school comprises a variety of academic, athletic, and administrativefunctions in a fully integrated six-story complex. It includes 20 classrooms, four scienceclassrooms, a world language lab, and a number of seminar/group instruction roomsof varying sizes. A media commons ‘bridge’ connects the new facility with the originalshared facilities pavilion. It also includes a 10,800 sq ft (1,000 sq m) gymnasiumcontaining two full-sized basketball courts, a weight room, a dance studio, and aunique physical education interactive space, and an outdoor climbing wall.

CISS viewed the design and construction of their new high school as anopportunity to redesign the entire campus’ heating and cooling system by using highlyefficient geothermal technology. The school expects a 25-30 percent savings onenergy costs. The overall demand on heating and cooling is also reduced through the incorporationof green roofs over 40% of the newly constructed roof surface. The largest portion ofthe green roof is landscaped over light monitors located above the gymnasium/eventsspace. This habitable garden, which uses soil made from recycled crushed bricks, islocated with direct access from the adjacent science suite for cross-curricularexperiments and the incorporation of ongoing field studies conducted by students onweather and air quality—making it an important part of curriculum. Otherenvironmentally responsible features and materials include daylighting, naturalventilation, and materials including bamboo and natural rubber flooring.

Key Facts

Architecture
China
Education

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team