Openly introvert

Samy Mansour
26 Nov 2009

Singapore based Wallflower design, create open spaces within an enclosed setting

The brief required a spacious, contemporary house that would be as open as possible but without compromising security and privacy at the same time. Surrounded by neighbours on four sides, the solution is a fully fenced compound with a spatial program that internalizes spaces such as pools and gardens, usually regarded as external elements to the envelope of a house.

By zoning spaces such as the bedrooms and servants' quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane is freed from walls that would have been required if public and private programs were interlaced on the same plane. The see-through volumes allow a continuous, uninterrupted 40m view, from the entrance foyer and pool, through the formal living area to the internal garden courtyard and formal dining area in the second volume.

All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team