of

Edinburgh office squared off

Allan Murray Architects
25 Nov 2009

The Cube by Allan Murray Architects completes

The much anticipated delivery of The Cube office building in Edinburgh has arrived revealing an inviting contemporary concept for business space in the Scottish capital.

Designed by Allan Murray Architects the new 66,000 sq ft development on Leith Street presents an array of glazed ‘picture’ windows set onto a natural stone frame, articulated by a field of internal timber screens.

The city centre development is designed to present a contemporary image in its relationship with the existing urban context. A five storey entrance atrium to the six storey building is occupied by dramatically suspended 'cube-like' meeting rooms providing a key focal element, whilst the top floor is reminiscent of attic floors in the adjacent tenements.

The city centre development offers views out to Calton Hill from the back offices and landscaped roof terraces created by the reduced massing to the upper levels. The roof terraces join design elements such as timber louvres to the front of the building to achieve a BREEAM Excellent rating - the UK's sustainability measurement - for the building.

Key Facts

Commercial Offices
Architecture
United Kingdom

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team