Jestico + Whiles completes Wilton Plaza

Ilka Sobels
Wednesday 28 Oct 2009

Bold mixed-use building by Jestico + Whiles for Land Securities is now complete

Located on a prominent central London corner site, just south of Victoria station, this residential led project emphasises quality, social inclusion and sustainability. The project, designed for Land Securities, achieves a more sustainable pattern of development by providing a wide variety of dwelling types, within a mixed community and mixed tenures.

The brownfield site is located close to excellent transport links and the project exceeds normal standards for cycle parking, encouraging walking and cycling rather than car use. It provides 158 student bedrooms and associated facilities, clad in a dark brown pre-oxidised copper façade, it has affectionately become known as the chocolate box with a different student filling within each room. The second phase incorporates 37 high quality private apartments, and 74 key worker and affordable dwellings. Each benefits from excellent internal specifications and can use the beautifully landscaped communal landscaped gardens and terraces.

The design is at the leading edge of energy performance and robust design. It has achieved an EcoHomes Excellent rating, surpasses building regulations minimum standards for acoustic properties and air leakage, and delivers 10% of its energy through renewable sources.

The façade steps to respond to differing street heights and the elevations are punctuated at the corner by one of the tallest public art installations in London. The multicoloured glazing is banded to tie in with the copper facades and terracotta clay tiles.

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team