Shaping Barking

Ilka Sobels
Tuesday 22 Sep 2009

Building for disadvantaged young people provides distinctive new landmark

Barking Foyer is a striking seven storey landmark building consisting of 116 new apartments for disadvantaged young people, and is a vital part of the regeneration of Barking town centre, in Essex, south of London.

The project consists of a residential wing and commercial space with a range of support needs, designed around an enclosed garden formed by an ‘L’ shaped block. The ground and first floors contain training rooms, a nursery, staff offices and communal facilities and the upper storeys consist of residential studio style apartments arranged either side of a glazed staircase.

A striking abstract composition of coloured vertical panels animates the façade. Coloured glass fins project from the surface of the panels, casting coloured shadows across the external walls. The development has achieved an EcoHomes rating of “Very Good” and sustainability is integral to the scheme. A ground source heat pump helps to heat and cool the building, while a low velocity heat recovery ventilation system limits heat loss. The landscaping promotes sustainable urban drainage, reducing surface water run-off with planting and permeable paving.

Key Facts:

Architecture
Residential
United Kingdom

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team