The height of sustainable design

James Forryan
Thursday 02 Jul 2009

New police station for Boyle Heights

The new Hollenbeck Replacement Police Station in the heart of Los Angeles’ Boyle Heightscommunity, has been designed to exemplify the LAPD’s efforts to create an open, community servingpolice force. AC Martin’s intent was to both strengthen the neighborhood’s civic centerand highlight the community’s distinct tradition of artistic expression.

Comprised of three rectangular two-storey volumes, the modern design communicates thedepartment’s forward-thinking philosophies. Significantly larger than the existing facility thenew sustainable facility includes a 54,000 sq ft new main building, a 7,000 sq ft vehiclemaintenance facility, and 115,000 sq ft parking structure. The replacement station’s internalorganisation provides a light-filled, cohesive sense of space for 200+ officers and staff.

The exterior walls are highlighted by a staccato rhythm of rectangular windows and insets,while an open plaza sets off the striking public entrance. The station’s layered-glass entry walladds an artistic focal point to the community, while creating a welcoming public entrance.The glass façade allows light and diffused views into the lobby by day, transforming into aglowing beacon by night. The design also provides the necessary security while maintaining asense of openness and energy. The station is an excellent model of sustainability, designed toachieve a high LEED® certification.

Key Facts:

Architecture
United States
Civic Buildings

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team