of

Camden Pod extension completes

Alan Crawford
Thursday 05 Feb 2009

London home receives modern extension

The design achieves an open kitchen/ dining area at lower level that flows into the garden space. The level of the new rear extension is over 1m lower than the original ground level and the small rear garden has been excavated to match. By digging down, the walls of the small garden have been extended and their perceived additional height achieves a greater sense of enclosure to the garden space giving it a room-like quality. The sunken garden also achieves a reduction in outside noise levels within the space and creates a tranquil enclave within this busy part of the city close to Camden Town.

The first floor pod can be used as a home office or guest bedroom. It has been clad using the timber veneer material Prodema Lignum, a material chosen over traditional timber cladding to give a sharper finish to the design. The roof of the pod has a sedum covering which not only has an environmental benefit, but also a visual one as viewed from the top storey of the house.

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team