Publicly Accessible Buildings

White box

More culture for ex army barracks area

by Miroslava Andric 22 December 2008
  • Lidija Dikanovic Click image to expand

    Lidija Dikanovic

  • of

    Architecturally challenging was the restoration of the protected historic structure of the ex army barracks area built in the 19th century which has served the military government in the past, and is intended to be used for art in the future providing exhibition, storage and office spaces.

    The key purpose of the idea was not the art work itself but the observer and his reaction towards art placed in a public space in which he enters a scene of a play, a stage, where the variability results in new experiences and aspects of viewing.

    It was never intended to define the added volume as a building in the true sense of the word - it's more like an artistic product, a hollow sculpture with a dynamic character, a »room« inside a big house representing the whole area of the Metelkova cultural center, therefore the borders between inside and outside are wiped out.

    Looking for a fresh approach to classical elements, the design offers a new interpretation: six columns are replaced by vertical gaps sealed with a glass surface, the space in between is replaced by six repetitive vertical volumes of reinforced concrete.

    Box is a synonym for the added volume of the museum/exhibition space.White colour stands for virgin coldness and is a metaphor for purity - fullness and emptiness at the same time. White colour transforms into light if we are thinking about the building as a spatial object, however if we are looking at whiteness as something two-dimensional - we observe the color.

    The new facility is a combination of white and reality – realism and minimalism.


    Want to submit your project to World Architecture News?

    Contact The Team