Fit for a statesman

James Forryan
Tuesday 02 Dec 2008

New home for the Dutch ambassador to China

The large site allowed for a single-storey building with direct access to each function without jeopardising the privacy of the living quarters. The building has two wings: one contains the meeting rooms and service area, the other houses the private quarters. Each wing has its own orientation towards the garden.

The official part of the building features a large entrance offering direct views through the building into the garden, without revealing the rest of the house. The expression of the house is dominated by an elongated wall that stretches beyond the building itself.

This wall, made of Mongolian granite, shields the interior, that in turn opens up towards the garden.The horizontal orientation enhances the sense of space and contrasts with the verticality of the trees.

Key Facts:

Architecture
China
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team