Positive isolation

James Forryan
Tuesday 18 Nov 2008

Urban house leaves the city outside.

The house is located on a very constrained site in an industrial alleyway, which runs parallel to Bethnal Green Road, a busy shopping street in London. The client - two industrial designers - required a place to live and work which could offer a sanctuary to escape the bustling city.

The building is designed to minimise views out so as to create a sense of shelter from the outside world. The studio and living spaces are arranged as two interlocking L-shaped forms, with a balcony overlooking the studio carved out of the bedroom wall.

Bound on three sides by 2-storey party walls, from the street the building is expressed as a foreign object ‘wedged’ into the existing terrace. The design provides a bold counterpoint to the disheveled alleyway but the pared down neutrality of materials and anonymity of the entrance minimises intrusion.

Key Facts:

Architecture
United Kingdom
Residential

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team