Royal curves

Tuesday 01 Aug 2006

This new iconic visitor centre was officially opened recently by HRH, The Duke of Edinburgh.

Designed by Glenn Howells Architects, The Savill Building provides a new entrance to The Savill Garden and the gateway to The Royal Landscape, a unique man-made landscape located at The Crown Estate's Windsor Great Park. The Savill Building unites all visitor facilities including a ticket office, shop, self-service restaurant, seminar rooms, offices and a small garden centre all under one gently undulating gridshell roof, which appears to float over a series of linked spaces. The roof is constructed from larch and clad with green oak from The Windsor Estate’s own sustainable sources. Its form in plan (90m long, up to 25m wide and 4.5-8.5m high) is like a leaf gently falling across the site. The building is now open for the public.

Key Facts:

Residential
United Kingdom
Architecture

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team