Slow House

Janghyun-dong, South Korea

Wednesday, 14 February 2018

 
 

Slow House

Janghyun-dong, South Korea

Wednesday, 14 February 2018

Skipping from level to level

A unique ‘skip floor plan’ gives this home in South Korea a distinctive look while making the most of a relatively small plot

From the architects…

Designed by KDDH, the ‘Slow House’ is located in Ulsan, South Korea.  It is situated on a rectangular site facing the foot of Mt. Hwangbang. Since it is expected that there will be a lot of traffic and mountain climbers in the area, it was necessary to design a building which protects user privacy. Therefore, the design was started with the intention of separating a private area from a public area. First, the shape of the mass was decided as a form wrapping the space and embracing the nearby mountain. The lower part of the plot is used as a buffer zone where the private area and the public areas are separated.

The inner space of this house is roughly separated into three hierarchies: a family area, children’s area, and a parent’s area. The staircase was used in order to clarify and connect these hierarchies.

The family area located in the lowest part of the house includes a kitchen, dining room, and other elements for the purpose of family activity. In order to embrace various programs in a compact area, a ‘skip floor plan’ that is dislocated every half storey was planned instead of a traditional method that separates spaces using walls and furnitures. Using the skip floor plan a large volume of space compared to the size of the area could be obtained. Light flooding the centre of the building was utilised to fill the space. On the second floor, a study room and the first buffer area are found. 

Through this study room a space where it is possible to look down the living room and communicate with each other was created. Also, it was planned that the children can pass through the family area by arranging the bedroom where such a formation can be seen.

Each room has a small size, but, has a different shape of a ceiling to form a unique feeling of space. Again, the staircase leads you half story up to the second buffer area. The low corridor divides the space for parents and children, and it is also used as an approaching area for a bathroom.

This area for the husband and wife is separated from other spaces at the highest location, but it is possible to access the children and family areas easily. In addition, an attic is located at the end of the staircase. The large-sized attic can be used as a separate space for children and guests. 

The WAN Awards Residential category is now open for entries 

Click here for more details or email wanawards@haymarket.com

Nick Myall

News editor 

 

Image Credits

© Kim, Yongsoon - KDDH

kddh.kr