Steinhardt Museum of Natural History, Tel Aviv, Israel

Thursday 23 Aug 2018
Credit: Kimmel Eshkolot Architects

Architects: Kimmel Eshkolot Architects

Steinhardt Museum unveiled in Tel Aviv

The first natural history museum in Tel Aviv, housing Tel Aviv University's vast collections will serve as an academic research centre for staff featuring a new entrance to the campus gardens

Kimmel Eshkolot Architects has completed The Steinhardt Museum of Natural History at Tel Aviv University in Israel, the first museum of it's kind in the city. The Museum houses the spectacular and vast natural history collections of the University and will now serve as a centre for academic research for its natural sciences staff. 

The 10,000 sq m building is environmentally-friendly and housed within a striking architectural structure composed of a wooden-panel shell. The wooden "treasure box," is thermally insulated to afford complete climate control of the interiors. The Steinhardt Museum of Natural History will become an integral part of the city's cultural offerings and Tel Aviv University's campus, connecting its academic buildings with the botanical and zoological gardens behind.

The Steinhardt Museum of Natural History stands at the entrance to the Botanical Gardens of Tel Aviv University and creates a new entryway for visitors to tour the gardens in addition to the exhibitions. Floating above ground, the Museum's entrance plaza and gathering lawn allow a seamless view of the gardens from the street level. Kimmel Eshkolot Architects designed The Steinhardt Museum of Natural History to maximize the spatial restrictions of the designated plot and implement an interior architectural scheme to create exhibition spaces throughout. Below ground, the firm created an additional 14,000 sq m of parking space for museum visitors, Tel Aviv University staff and students.

The Museum's exhibitions start within display structures along the ramps leading up from the main atrium. These daylight exposed spaces lead into darker and larger designated exhibition areas. The ramps are wide and with minimal slope, allowing visitors, including those with disabilities, to walk up to the "treasure box," while experiencing the different spaces of the building. The visit ends on the rooftop terrace, overlooking the botanical gardens, from which visitors can go directly down to a public square and enter the gardens. 

The Steinhardt Museum of Natural History combines both exhibition spaces and research activities within a modern edifice wrapped with an insulated wooden shell. Above the main interior exhibition space on the building's upper levels, lies the research laboratories for Tel Aviv University's staff. The researchers have access to the Museum's entire collections and have independent dedicated circulation and entrance paths. Via the internal ramps and hallways, both visitors and researchers will be visually exposed to one another in a series of choreographed encounters through designed architectural structures and glass windows.

Nick Myall

News editor

Key Facts

Client

Tel Aviv University

Status

Complete

Kimmel Eshkolot Architects